Läser Börsen Executive på väg in till köpenhamn

Ett antal artiklar från diverse Danska företags ledare trycker på liknande saker. Det handlar mycket om att ha nätverk och lyhördhet i denna agila marknad som vi lever i. Att ha ett digitalt ledarskap diskuteras och där listar psykolog Henrik Andersen, Mod, Insikt och Nytänkande som krav på ledarskapet. Att ha goda strukturer för samarbete och samskapande poängteras också. Läste precis i min vän Kurt Larssons bok Mastering Agility och där nämndes att organisationerna effektiviseras så att medarbetarna slipper tänka. Det gäller att skapa strukturer som främjar utveckling och lärande.

Diversitet diskuteras av Professor Randall S Peterson, som poängterar dess vikt. Det är viktigt att ha en tydlig process. Det gäller att vara förberedd på att det kommer konflikter. När det knakar i fogarna fall tillbaks på processen.

Dessutom lyfter han i artikeln upp att den internationella ledartrenden går mot ett omfamnande konsencus ledarskap liknande det svenska.

Birgitte Ladefoged, tidigare elitspelare fotboll och numera HR direktör på Danfoss Drives lever enligt man skall ikke analysera allt i detalj, det skall tas snabba beslut, man skall inte banga ur kring att fela – helt enkelt att våga vara ledare. Dessutom ser hon diversitet som en styrka och betonar vikten av att se den enkla individen, det är det som gör skillnaden.

IMG_3070

Summa summarum är det kul att läsa att det danska ledarskapet som lyfts fram i denna blaska är likt det jag pratar om i Rasmusson modellen. Helt enkelt ett pragmatiskt och enkelt, tydligt jordnära ledarskap där de små och ständiga samtalen är nyckeln till utveckling och välmåendeprestationer. Thomas Kolber chef på Kastrup sammanfattar det bra med sina erfarenheter enligt bilden nedan.

 

IMG_3071

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *