Känns teamet omotiverat, börja lyssna

När satt du dig senast och ställde frågorna kring teamets effektivitet. Eller låter du dagen ha sin gilla gång. Forskningen visar gång på gång att effektiviteten kommer ur ett tydligt mål helt enkelt vetskapen av vad som krävs av mig och varför. Vill vi sen ha kreativitet krävs även struktur för det, det kommer inte bara att hända. Vissa kommer att låta mer än andra. Vad har du för struktur för kreativitet, lärande och uppföljning. I en grupp uppstår konflikter, lös dessa inom teamet och gå inte och dra dem för andra. Fokus på ett mål och gruppens uppdrag skapar effektivitet. Låt inte alla bara göra det de tror att de är bra på. Öppna upp för att agera utanför det egna stupröret/kompetensområdet. Våga tänka nytt och ställa de rätta frågorna. För att bli världsmästare i korvätning är nyckeln inte frågan hur många kan jag äta. Utan på vilket sätt kan jag äta korv snabbare? Svaret, lös upp brödet i rumstempererat vatten, dela korven i två och ät delarna separerat från brödet. Kanske inte aktuellt i teamets effektivitet men ändå… Vilka frågor ställer ni för problemlösning och framsteg. Det största problemet är när målet är satt efter resurserna tilldelats teamet.

I gruppen gäller det sen att lyssna för att förstå, oro, tankar och annat som kan göra målet grumligt och sänka effektiviteten pga motstridiga tankar.

Vill jag driva en butik gäller det att få teamet att se balansen mellan varupåfyllnad och försäljning. Dessa två kan samverka om man tänker till. Sprang precis förbi designtorgets ena butik och där stod butikschefen och styrde inventeringsarbetet samtidigt som hon inventerade själv i dörröppningen. En målvakt och inkastare som kan hälsa på kunderna är konkret och ett bra sett att inspirera teamet. Inventering är kanske inte den hetaste uppgiften men kalla det säljförberedelse, eller säljkickoff så kan lite mer skratt och energi frambringas.

Så tillbaks till lyssnandets magi. Det gäller att verkligen vilja använda kapaciteten i de hjärnor man anställt. Nedan följer lite modifierade budord från boken jag nyss lyssnade på Your brain at work av David Rock.

  1. Lyssna, prata inte, uppmuntra sändaren
  2. Låt det vara fritt att prata med ord, mimik och kroppsspråk
  3. Visa intresse och nyfikenhet
  4. Avlägsna sådant som distraherar
  5. Se på det som sägs ur talarens perspektiv
  6. Visa tålamod avbryt inte
  7. Var vaken på ditt eget känslotillstånd, ilska grusar lyssnandet
  8. Håll tillbaks kritik och argument, sitt på händerna
  9. Ställ förtydligande frågor
  10. Håll tyst när du lyssnar, tankar om annat grusar lyssnandet

Fundera efter möten hur bra du och medarbetarna lyssnade där och då, reflektera gärna tillsammans.

butikssälj

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *