Verktyg sänk din stressnivå, till alla säljare

22 goda råd för att sänka din stressnivå

I tidigare blogginlägg har vi konstaterat att stress inte är bra för inlärning. I stora doser är stress inte bra över huvud taget. Som individ kan man kämpa emot. Man kan lära sig metoder som motverkar den fysiska reaktionen. Man kan förebygga så att stress inte uppstår. Här är 22 goda råd som man som individ kan jobba på dagligen för att sänka stressnivån.

Att tänka på för kroppen

 1. Rör dig
  Fysiska stressreaktioner kräver fysisk aktivitet för att neutralisera adrenalinet. Blir du stressad på jobbet, spring i trapporna i fem minuter. Gå en promenad med hunden. Eller gå helt sonika en hundpromenad fast du inte har en hund. Medveten och mindful till hur det känns i din kropp och vad som sker där i nuet omkring dig.
 2. Avslappning
  Lär dig avslappning med djup andning. Andas med magen. Jag jobbar med Yoga och meditationsappen lugn och lycklig.
 3. Lyssna på kroppen
  Ibland signalerar kroppen, genom huvudvärk, ont i nacken, trötthet med mera att den behöver vila, mat eller annat. Ofta ignorerar vi signalerna och kör på ändå. Det är dags att vara lyhörd mot kroppen. Jag körde över min kropp och fick svar på tal.
 4. Lyssna på vännerna
  Lyssnar du ej på kroppen så lyssna i alla fall på dina vänner. Ofta märker omgivningen hur vi mår före vi själva vet om det. Ta dina vänners ”tjat” på allvar.
 5. Kontrollera basbehoven i ditt liv
  Äter du regelbundet och någorlunda okej näringsmässigt? Sover du tillräckligt? Vilar du när du behöver? Alltför ofta hoppar man över en lunch eller sover för lite – det är okej i bland men inte ofta. Skaffa ett schema, så att du verkligen ätet och inte tar en proteinshake istället.
 6. Kroppshållning
  Tänk på din kroppshållning. Anstränger du dig för att sträcka ut ryggen ibland eller tänker på att vara avslappnad i axlarna mår du bättre. Stress skapar spänningar i många muskler som man får vara vaksam på. Hitta tyngdpunkten och det neutrala läget på huvudet. För det bakåt tills du hittar balansen. Se dig i spegeln, det är så framgångsrik och självsäker du ska se ut.

För tanken

 1. Tidsuppfattning
  Allt vi föds med är faktiskt tid, vi måste bara lära oss hantera den.
  Acceptera så kallad led-/ställtid, att det tar tid att sätta sig in i saker. Acceptera att saker tar längre tid än vi tror.
  Sluta vara tidsoptimist. Var tidsrealist.
 2. Här och nu
  Försök leva här och nu. Var inte alltid på väg mot något nytt som händer om 5 minuter eller om fem månader. Gräm dig inte över vad som hänt. Var här, nu! I bilkön, i kassan, vid middagen.
 3. Låt det undermedvetna jobba
  Så ett frö i hjärnan och släpp sedan problemet. Du blir förvånad hur mycket som löser sig i det undermedvetna. Goda idéer hoppar sedan fram på de mest underliga ställen, i duschen, på toaletten…
 4. Kartlägg dina stressorer
  Vad är det egentligen som stressar dig?

För dina handlingar

 

 1. Gör en sak i taget.
  Många bollar i luften är inte alltid bra. Multitasking sänker effektiviteten enligt forskningen.
 2. Ta paus.
  Kroppen behöver kompensera anspänning med vila.
 3. Gör listor – öka kontrollen i ditt liv
  Gör lista med dagens/veckans göromål. Gör sedan en ny lista som är realistisk. Gör även Not to do listor. Sätt tydliga och realistiska mål att styra emot.
 4. Prioritera vad som är viktigast
  Fokusera enligt din prioritering. En sak i taget.
 5. Säg nej!
  Träna medvetet på att säga nej.Du kan inte rädda alla situationer. En del saker kanske måste gå åt pipan för att förändring skall komma till stånd?
 6. Ta hjälp av andra
  det är inte alltid nödvändigt att just du…
 7. Planera tid för reflektion
  Går du från möte till möte? Från aktivitet till aktivitet? När tänker du bearbeta och vidareutveckla tankarna? Planera in tid i din kalender.
 8. Kompensera!!!!
  Det är okej att jobba mycket en period. Men kompensera med vila och energigivande aktiviteter så snart som möjligt (inom en vecka)
 9. Boka tid med dig själv
  Ett bra sätt att prioritera sig själv, att tycka att även jag är viktig, är att boka in egen tid i kalendern. Och använda den ett sätt som gör att just du mår bra.
 10. Vila
  Vila räknas som aktivitet. Man behöver inte vara igång jämt, inte prestera hela tiden. Kroppen kräver vila. Var inte alltid duktig…
 11. Gör en plan för att odla dina intressen / din fritid
  Var målmedveten även med fritiden så att den inte är enkel att alltid prioritera ned.
 12. Skapa nätverk
  Stress är ett osynligt problem. Det är svårt att få självinsikt i hur man mår. Att prata med andra människor, att diskutera hur man mår och vilka effekter stress har med goda vänner eller flyktiga bekanta gör problematiken synlig. Det är lättare att se hur det påverkar andra…

Vad kan du anamma?

Använd listan nedan för att kryssa för och planera vad du vill lägga till i ditt liv för att må bättre och för att bättre hantera stress.

KROPP

1.    Rör dig

2.    Avslappning

3.    Lyssna på kroppen

4.    Lyssna på vännerna

5.    Basbehov

6.    Kroppshållning

TANKE

7.    Tidsuppfattning

8.    Här och nu

9.    Använd det undermedvetna

10. Stressorer

HANDLING

11. En sak i taget

12. Paus

13. Listor – kontroll

14. Prioritera

15. Säg nej

16. Ta hjälp

17. Reflektion

18. Kompensera

19. Boka tid med dig själv

20. Vila

21. Plan för fritid

22. Nätverk

Själv har jag valt 1,2,3 för kroppen. 8 för tanken och 12,14,16,20,22 för mig själv i min resa tillbaks till livet som egenföretagare.

motivationsfaktorer

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *