Mod i ledarskapet

Sitter och lyssnar på Fearless leadership – high performance leadership from the flight deck av Carey D Lohrenz. Hon är en gammal aviator och numera ledarskapskonsult och författare. Hon ser många likheter mellan affärsvärldens ledarskap och det militära. Här utsätts ledaren för olika verkliga och tänkta hot. Kring sitt ledarskap, sin roll, förmågan att presentera, att hantera förändring och att ta svåra samtal. En bra chef har tre egenskaper enligt Carey:
  • Mod
  • Uthållighet
  • Integritet

Välj mod i ledarskapet, det ger utveckling och skapar förtroende i organisationen. Se dig själv som ledare och visa mod i dina beslut. Oavsett vad dina styrkor är gäller det att hitta dessa och stärka dem. Ta chansen om det ges dig, våga tacka ja till ledarskapet. Här känner jag igen många av de yngre cheferna jag har utbildat och coachat, deras rädsla är hindret snarare än kunnandet. De vet vad de skall göra men ältar det fram och tillbaks. De vet lösningen men går som en katt kring het gröt.

Ihärdighet är viktigt,  Edison sa jag har inte misslyckats, dock hittat 1000 sätt att inte göra en glödlampa. Framgång är hårt arbete, envishet och förmågan att lära av misstag. Att skapa ett tryggt och starkt ledarskap.

Tips, etablera en tydlig vision som Obamas ”Change”, eller Nike´s ”Just do it”. Synliggör den och påminn om den kontinuerligt. Håll din vision. Bryt sen ned visionen till små doser av aktiviteter, tydliggjorda av delmål. Dessa skall det pratas om i vardagen, feedbackas om och följas upp på. Fira delmålssegrarna tillsammans med teamet.

Under resan och i stridens hetta så släpp aldrig siktet på slutmålet. Det är de små delsegrarna som skapar segern, ibland misstag på vägen men dessa skall inte få oss att tappa fokus från slutmålet.  Delsegrarna skapar teamet. Det skapar vår kultur. påminn och kommunicera om målet och uppdraget, varför vi gör det vi gör dagligen.

Nåt annat som lyfts i boken är Integritet. elt enkelt att vara ärlig, göra det rätta, vara pålitlig. Tänk Mahatma Ghandi som en personifiering av detta. Kör inte CUA mentaliteten, Cover Your Ass. Detta stöter jag på emellanåt i linjeorganisationer. Marinen i USA uttalar följande värdeord – Ära, Mod och Engagemang. Träna dina Integritetsmuskler genom att prata om dem vid frukostbordet, bland vännerna och med kollegorna.

På resan gäller det att kommunicera under hela utförande fasen. Det här gör vi nu, varför gör vi det, hur bidrar det till slutmålet. Utvärdering när vi nått målet är viktigt och skall planeras för redan i planeringsfasen. Att ha strukturerad Lärdoms process är viktigt. Hur kan vi förbättra, utveckla och bibehålla.

Några korta kring ledarskapet enligt Carey i boken:

  1. Var inte ett offer, ta ansvar
  2. Omfamna förändring, se det som är viktigast
  3. Skaffa dig en Wingman, prata och ta hjälp, internt eller externt
  4. Lär dig av dina motgångar, lär av dessa utmana din trygghetszon
  5. Våga utmana dina rädslor
  6. Gör något, agera trots rädslor
  7. Lär dig att vara bekväm med att vara rädd

 

7ufHm

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *