Gör först tänk sen, Herminia Ibarra

Gör först tänk sen. Genom handling utvecklas du som säljare och ledare. Kliv utanför din trygghetszone och gå in i the magiczone där utvecklingen sker. Självkännedomen ökar när vi genomför en förändring. I förändringsprogram som jag driver är självreflektion en viktig del för bestående inlärning.

Sitter och lyssnar på Act like a leader, think like a leader
av Herminia Ibarra. Hon är en driven kvinna som bland annat är professor i inlärning. Hon förespråkar handling för inlärning vilket är synonymt med Salesoogles metodik i ledarutvecklingsprogrammen som vi kör. Eftersom hon är från Cuba antar jag att hon också kan dansa Salsa, ett personligt mål jag har i närtid. Huvuddragen från hennes bok är indelade i tre områden:

  • Arbetssätt – inför struktur och repeterbarhet
  • Nätverk – få influenser utifrån
  • Utveckling – genom agerande

Det mest effektiva sättet att förändra tankar är att börja göra saker annorlunda. För att ta sig ur sina gamla hjulspår, en produkt av hur du tänkt tidigare är att börja agera annorlunda.

Människor blir ärbara genom agera ärbart, som Aristoteles lär ha sagt.

Richard Pascal en ledarskapsguru säger ”-Vuxna är mer benägna att agera sig in i ett nytt sätt att tänka en att tänka sig in i ett nytt sätt att agera”. Forskning visar att personliga förändringar sker effektivast genom att vi handlar, sen tänker efter hur det kändes och därefter tänker på vad vi gjorde.

Förändring skall komma innifrån klamrar vi oss fast vid i ledarskapet. Vi studerar våra förebilder och försöker kopiera dessas ageranden. Herminia tycker att vi skall tänka nytt och bortse från våra begränsningar. Testa nytt. Ta inspiration utifrån. Men kopiera inte, gör det till ditt eget. Prva och känn efter sen etablera nya arbetssätt.

Chefsproblemet nummer ett enligt Herminia och tillika Salesoogles erfarenhet från den svenska marknaden är att: Cheferna slukas i de dagliga operativa uppgifterna. De hinner inte med de strategiska tänkandet. De drivs in i en stress där de känner att de står och stampar och inte kommer framåt.

Kompetenschefsfällan är att du tycker om att göra det du är bra på, gör mer av det och blir bättre på detta. Du lägger mindre tid på att utvecklas med nya saker. Våga delegera det du kan och utmana och utveckla dig själv.

1 Lär från omvärlden, länka samman ditt team med omvärlden, upp finn inte alla hjul själv.

2 Tänk längre, externt perspektiv skall användas i strategiskt tänk. Kliv upp för berget och se längre.

3 Engagera först och led sen, förtroende hos medarbetarna kommer att skapa prestation. Tydlig målstyrning ger effekt.

4 Förkroppsliga förändringen. Börja med frågan varför. Passion, övertygelse och Karisma. Träna dina kommunikativa förmågor, var samstämmig mellan det du tror på och det du säger.

 

Hur skall jag som chef utvecklas framåt? Använd ditt jobb som en plattform att stå på och observera, där kommer utvecklingen. Gör inte bara saker utan tänk till så du gör rätt saker.

1 Utveckla dina sensorer för omvärldsanalys

2 Involvera dig i projekt utanför din expertis, horisonten breddas och nätverket växer

3 Delta i aktiviteter utanför arbetet, konferenser och nätverk föreläs och blogga

4 Kommunicera ditt personliga varför, en bra historia främjar ditt ledarskap

5 Skapa vilopauser i ditt schema, tid är en bristvara. Frigör tid för brandkårsutryckningarna.

De mest framgångsrika cheferna hade mycket luft i kalendrarna och kunde ta spontanmöten som gav effektiva resultat. De använder nätverkets periferiera delar för kreativitet och nytänkande.

Agera först och tänk sen. Hennes exempel kommer från hennes egen oförmåga att vilja kliva utanför fakta i lektionerna. Hon tyckte att andra föreläsare som skojade och pratade i anekdoter inte var seriösa. Här fick hon rådet att göra och inte tänka. Hon gjorde och utvecklades som professor och öppnade upp sig själv i relationen med studenterna. Salesoogle tränar chefer i att nå fram med sina budskap genom presentationstekniksträning och workshopsmetodik. Lyssnandet skapas genom teatraliska planeringar och upplägg i föreläsningarna. Agera som en hund och sätt rummet som ditt rivir, pinka in det. Innehållet är inte det viktigaste. När uppmärksamheten finns där så kan vi fokusera på inlärningen. Då kommer budskapet och inte deltagarna att gå hem.

1 Stjäl som en konstnär, inspireras influeras och gör det till ditt eget

2 Sträva efter lärande, inte bara prestationer

3 Håll dig inte till en ända berättelse, redigera och variera

Introspektion och självkännedom ledarskapets heliga Graal är bra, fast… Våga agera innan du tänker för att skapa nya ledarskaps beteenden. Salesoogle driver mellan utbildningsmomenten 4-6 veckor av praktiskt arbete på hemmaplan. Är det möjligt så kan vissa ledarbeteenden med fördel testas i andras avdelningar där man inte har en känslomässig last och tänker för mycket på det man vet om hemförhållanden och annat. När det gäller feedback träning tycker jag att detta är väldigt relevant. Observera och ge feedback, det utvecklar och skapar nya beteende.

Agera nu, känn efter hur det kändes och tänk till kring vad var det jag gjorde och etablera nya arbetssätt. Vad skall du prova på nu?

act-like-a-leader-think-like-a-leader

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *