IoT vinnarna kan försäljning

Hypen kring Internet of Things växer lavinartat. I växandet finns många startups som aldrig kommer att lyfta därför att de glömmer försäljningen. Inget. Inget säljer sig själv. Vill jag ha råd att fortsätta investera i utveckling och växa mitt bolag krävs förmågan att se till marknaden och tala marknadens språk. Har jag ett värde att leverera så beskriv det i en USP (Unique Selling Point) och börja kommunicera. Bestäm vilka som skall kontaktas och bara gör. Salesoogle kan hjälpa små likväl som stora företag att bli framgångsrika. Fundera på vad det skulle innebära för er att få igång er säljprocess och er säljkår.

Ett första steg är att hitta allt unikt med företagets erbjudande, detta görs bäst i en högintensiv brainstorming workshop. Sen sker kundvärdes analys av resultatet och ett marknadsbudskap formuleras, till olika målgrupper. Utifrån detta skapas säljkanalen som är mest lämpad för lönsam tillväxt. Anställ inte en massa säljare innan ni har tänkt till kring hur skall vi nå ut till marknaden och skaffa affärer.

Har ni redan en säljkår så handlar det om att lära dessa att kommunicera kundvärde till kunderna och att se köpsignalerna som dyker upp i säljmötet. Ett tips är att dela upp säljprocessen mot kund i ett antal delmål som mäts och utbildas/coachas på separat. Detta skapar effektivitet och tydlighet. En bra struktur innebär singletasking och får säljarnas fulla uppmärksamhet och energi mot uppgiften. Detta ökar prestationen och skapar ett roligare och hälsosammare klimat.

Hör av er så kan vi ta en dialog i sommarvärmen under lugna former för att se hur Salesoogle kan hjälpa ert företag att bli framgångsrikt nio IoT.

IoT

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *