Utvecklingssamtal eller måste samtal?

Låg och slötittade på Martin Beck i invasionen. Plötsligt dyker Martins chef upp med fina utvecklingssamtalsmallar och försöker få till ett oplanerat samtal mitt i den stressade situationen som en mordutredning innebär. Igenkänningen är stor från verkliga livet. Många chefer jag träffar inom detaljhandel och andra företag vittnar om att ”jag träffar” medarbetarna hela tiden och vet vad de gör, och vad de vill så vi behöver inte samtalet utan tar det löpande. Detta är en stor fälla och enkel att falla i. Jag förespråkar att prioritera upp samtalen och fokusera på dem. I själva samtalet som skall vara förberett av båda parter gäller det ”att gå upp på taket” och lyfta blicken från dagens huvudbryn. Har du möjlighet att se filmen så tänk på hur du själv genomför dina samtal när Martin Beck får hemläxa att presentera tre personer som inte är poliser och betyder mycket för honom. Är du glad att samtalet är avprickat eller ser du det som ditt viktigaste ledningsverktyg?

Hur ska vi se på samtalet då? Denna stund av samtalande skapar ett underbart målstyrningsverktyg för framtida utveckling och effektivitet. Att få ökad förståelse för vad medarbetaren motiveras av och hur de ser på sin psykosociala miljö och hur de känner för sina arbetsuppgifter är A&O. Upplever medarbetarna att de får feedback, stäm av att du vill ge feedback och det är för deras skull. Be medarbetaren att påminna dig om att ge feedback – så utvecklas du i ditt ledarskap. Ett bra samtal växlar hårda ämnen som mål med mjuka ämnen som rättvisa och gemenskap. Se till att låta medarbetaren sammanfatta vad de fått ut av samtalet i slutet av det, och ta gärna en kort avstämning några dagar senare för att stämma av frågor och funderingar.

Över året gäller det sen att använda utvecklingssamtalets handlingsplan som ett stöttande styrdokument för personlig utveckling och måluppfyllnad. Den personliga handlingsplanen skall givetvis var synkad mot företagets övergripande affärsplan. Ett bra sätt att få fokus på utvecklingssamtalen är att ta in en inspirationsföreläsning om vikten av proaktivitet och utveckling för att må bra och bli framgångsrik. Salesoogle levererar gärna en sådan 2-3 timmars workshop på en arbetsplatsträff inför perioden där utvecklingssamtalen skall genomföras. Effekten blir betydligt bättre samtal och en ökad organisatorisk effektivitet. En investering som räknas hem direkt och visar på ledningens seriositet kring medarbetarna och deras arbetssituation, kompetens och mål. Känner du att du behöver förbättra mallar och stöd för samtalet så kan jag bidra till effektiva och inspirerande modeller som fungerar för butiksmedarbetare såväl som ledningsgruppsmedlemmar.

Lyssnande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *