Mentalträning och säljare

Din mentala inställning som säljare avgör

Att ha en tro på det man gör, framgångstro är A&O.

En av säljaryrkets absoluta framgångsfaktorer är att ha rätt mental inställning. Dvs att man både tror på det man gör i sin säljarroll och att man tror på det företag och den produkt man arbetar med. Har man en inställning att det finns andra företag som gör samma sak bättre, är ett gott råd att söka arbete där istället. Man blir bara fullt ut framgångsrik om man verkligen tror på det man gör.

Att ha en positiv grundinställning.

Att som person hellre se det halvfulla glaset än det halvtomma är en annan mental framgångsfaktor. Att som säljare vara kreativ och lösningsinriktad föder större framgång än att vara problemorienterad. Se möjligheterna när andra ser det som stoppar. Ser du nätet när du tittar på en hockeymålvakt eller ser du de stora skydden?

Action – Passion – Mission

Det finns många kopplingar mellan affärslivet och arbetslivet. Det finns en amerikansk guldmedaljör som myntat begreppet – – Action, Passion och Mission. Hon hävdar att alla dessa tre måste finnas på plats för att vi ska kunna nå förstaplatsen och ta en guldmedalj. Vi måste ha full aktivitet, ha ett tydligt mål och drivas av vår passion, vår lust att komma dit. Samma sak gäller i affärslivet. Ska vi nå våra mål så gäller det att vi springer på och håller högt tempo och att vi samtidigt tycker att det vi gör är roligt och engagerande. Har vi bara passion och mission och saknar aktivitet – action, blir det bara dagdrömmeri. Har vi bara mission och action blir vi i bästa fall medelmåttor. Har vi bara Action och Passion når vi kanske målet, men förmodligen fel mål.

Säljarens personliga egenskaper, Att du som säljare har en uppsättning egna personliga egenskaper som hjälp i ditt säljarbete är också en framgångsfaktor. Det finns många egenskaper man skulle kunna dra fram men för att nämna några kan vi lista bland annat:

 1. Humor
 2. Energi och entusiasm
 3. Drivkraft
 4. Empati
 5. Attityd -positiv och lösningsinriktad
 6. Vågar driva på affären
 7. Prioritera vart tiden investeras
 8. Målstyrd och fokuserad

 Villkor för att lyckas i den egna rollen

Utifrån ovanstående egenskaper och beteenden kan man lägga till tre villkor som gäller som utgångspunkt för att lyckas i säljarrollen:

 1. Att tro på det egna erbjudandet (Tjänsten, företaget, produkten) Dvs att man fullt ut har ”köpt” och känner sig motiverad av att arbeta för sitt företag och den tjänst/produkt som man säljer.
 2. Att tro på den egna rollen. Att fullt ut ha ”köpt” säljarrollen. Dvs att man har en uppgift att fylla utifrån att man är fast övertygad om att man kan leverera en bättre tillvaro till sina kunder.
 3. Att man har en positiv grundinställning. Har man ett problem ser man det som en möjlighet och strävar aktivt efter att lösa både egna och kunders problem.

Försäljning i topp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *